Deze folder in pdf-formaatPDF

Direct naar de webshop ...

Hardhouten plantenbakken

Onze plantenbakken worden gemaakt van het hardste hardhout dat beschikbaar is, waardoor de duurzaamheid heel hoog is. Ook ondersteunen we nadrukkelijk de keuze voor FSC-gecertificeerd hardhout, omdat milieuverantwoorde bosbouw steeds belangrijker wordt. Handelskwekerij R. van der Zalm biedt een uitgebreid assortiment, dat bestaat uit meerdere modellijnen, zoals Modern en Klassiek. Binnen de modellijnen worden verschillende basisvormen gemaakt, zoals Kubus/Vierkant, Conisch-Vaas, Conisch-Piramide en Rechthoek-uitvoeringen. Ook worden meerhoekige (vijf-, zes- of achthoekige) bakken gemaakt, evenals ronde plantenbakken. Naast een groot aantal meer gangbare standaard afmetingen, staat klantspecifiek maatwerk heel centraal in onze werkwijze.

FSC-hardhout als basis

fsc

Handelskwekerij R. van der Zalm heeft vanaf het begin een bewuste keuze gemaakt voor het gebruik van FSC-hardhout. Hardhout is uiterst duurzaam en zorgt ervoor dat de plantenbakken ook na verloop van tijd hun vorm goed behouden en een mooie strakke uitstraling blijven houden.

FSC (Forest Stewardship Council) is een internationaal orgaan dat op mondiale schaal verantwoord bosbeheer stimuleert door middel van een keurmerk voor hout, houtproducten en papier. Hardhout heeft in de loop der tijd door zijn excellente eigenschappen een onvervangbare plaats als bouwmateriaal bij uitstek gekregen. Het ongecontroleerd kappen in de regenwouden kan en mag echter niet zo doorgaan. Het belang van het behoud van de tropische regenwouden wordt gelukkig op steeds grotere schaal ingezien. Lange tijd werd gedacht dat elke menselijke ingreep in het regenwoud het gevoelige ecologische systeem zou aantasten. Daarvan is uiteraard wel bij het kappen van complete bosarealen. Maar niet bij verantwoord kappen in het bos. En daar ligt de basis van duurzaam bosbeheer van FSC.


Meerdere productlijnen

Handelskwekerij R. van der Zalm biedt een tweetal hoofd productlijnen, te weten Modern en Klassiek. Het verschil in de productlijn doet niets af aan de kwaliteit en de constructie van de bakken. Beide productlijnen kenmerken zich door een goede technische constructie. Samen met de kwaliteit van het gebruikte hardhout geeft dit een heel duurzaam product, dat vele jaren mooi blijft.

Bij de Moderne lijn worden de plantenbakken geheel van buitenaf geschroefd. De schroeven blijven daarmee volledig zichtbaar en zijn als het ware onderdeel van het ontwerp. De moderne lijn geeft een wat strakkere uitstraling.

Moderne lijn Moderne lijn

Bij de Klassieke lijn worden de plantenbakken geheel van binnenuit geschroefd. De schroeven zijn daarmee niet zichtbaar. De bakken worden ook voorzien van een afdeklijst aan de boven- en onderkant van de bak. Dit geeft de meer klassieke uitstraling aan de plantenbak.

Klasieke lijn Klasieke lijn


Verschillende modellen

Wij maken plantenbakken in vele verschillende modellen. Veel voorkomend zijn kubus/vierkant, conisch-vaas, conisch-piramide en rechthoek modellen. Maar daarnaast maken we ook andere, meerhoekige (drie-, vijf-, zes- en achthoek) modellen en ook ronde plantenbakken.

Kubus/Vierkant: traditioneel, populair model plantenbak. Leverbaar in elke afmeting en in vele verschillende hoogtes. Kleinere bakken worden veel gebruikt voor buxus- of taxus beplanting, grotere bakken zijn een veelgebruikte basis voor grotere bomen, olijfbomen zijn daarin heel populair. Een vierkante bak, groot of klein, komt tot zijn recht in vrijwel elke omgeving, losstaand of in combinatie met meerdere (ook andere) modellen.

Kubus Kubus

Conisch-vaas: veel voorkomend, heel gangbaar model. Heel mooi met grotere buxus of taxus die tegen de conisch-lijn van de bak in wordt gesnoeid. Conisch-vaas modellen komen extra mooi tot hun recht wanneer ze met meerdere aantallen bij elkaar komen te staan, de symmetrielijnen komen dan extra uit.

Conische-vaas Conische-vaas

Conisch-piramide: minder gangbaar model, maar wel heel mooi in combinatie met wat lagere beplanting of zelfs over de bak hangende beplanting.

Conische-piramide

Rechthoek: ook een veel gevraagd model. Worden veel toegepast als afscheidingsbakken, met daarin een grote variŽteit aan beplanting. Worden heel vaak met meerdere tegelijk ergens geplaatst. Voorbeelden zijn aan de rand van een terras of balkon, of als afscheiding tussen tafels in een restaurant.

Rechthoek Rechthoek Rechthoek

Meerhoekig (drie-, vijf, zes, achthoeken): minder gangbaar, maar zeker mooi in een wat grotere afmeting, met forse beplanting in de bak. Komt dan goed tot zijn recht wanneer het geheel op en prominente plaats wordt geplaatst.

Meerhoekig Meerhoekig

Rond: speciale bak waarvan de constructie wordt gemaakt met stevige stalen ringen aan de binnenkant. Is heel mooi wanneer je uitgaat van een grotere uitvoering (minimaal een diameter van 125 cm), in combinatie met het forse, robuuste hardhout. Geschikt voor een veelheid aan beplanting en dan heel mooi op een prominente plaats te zetten.

Rond Rond


Verdere afwerking

De basisuitvoering van de plantenbakken kunnen op verschillende manieren (verder) worden afgewerkt, met aanvullende opties.